Terug naar kennis overzicht

Werkkapitaal: Wat is het? En waarom is het belangrijk?

Dat liquide middelen niet hetzelfde is als het werkkapitaal geldt voor 99,99% van de bedrijven. De meeste bedrijven hebben naast liquide middelen namelijk ook te maken met voorraden, debiteuren (afnemers waar je nog geld van tegoed hebt) en crediteuren (toeleveranciers die jij nog moet betalen)

In deze blog

We schreven eerder al over liquide middelen vandaag gaan we een stapje verder met de uitleg. Vandaag leggen we ons toe op werkkapitaal. Van liquide middelen naar werkkapitaal is wel een logische stap, liquide middelen maken immers onderdeel uit van jouw werkkapitaal. Maar er zijn nog andere bestandsdelen van werkkapitaal!

Wat is werkkapitaal?

Dat liquide middelen niet hetzelfde is als het werkkapitaal geldt voor 99,99% van de bedrijven. De meeste bedrijven hebben naast liquide middelen namelijk ook te maken met voorraden, debiteuren (afnemers waar je nog geld van tegoed hebt) en crediteuren (toeleveranciers die jij nog moet betalen). Als je die vier getallen van jouw balans afvist dan kan je heel eenvoudig je werkkapitaal positie uitreiken. Immers al wat je nog tegoed hebt: debiteuren, voorraad (ga je nog iets op verdienen) en je liquide middelen (zie vorige blog) minus wat je nog moet betalen crediteuren en voilá jouw werkkapitaal is berekend.

Waarom is werkkapitaal belangrijk?

Als iets zo gemakkelijk te berekenen is waarom wordt er dan zo gewichtig over gedaan? Wel nu werkkapitaal is een belangrijke graadmeter hoe het met je gesteld is. Eigenlijk hetzelfde als bij een hypotheek: het is meestal niet zo’n goed teken als je meer hypotheek verschuldigd bent dan je huis/pand waard is. Dan is de balans, het evenwicht, namelijk negatief. Zo geldt dat ook voor werkkapitaal. Heb je minder tegoed (debiteuren, voorraad en liquide middelen) dan je moet betalen (crediteuren) dan is de balans scheef en dat is niet ideaal.

Wanneer is werkkapitaal ‘goed’?

Dus als mijn werkkapitaal positief is dan sta ik er goed voor? Ja en nee, je moet namelijk de industrie waarin je actief bent laten meewegen. Een supermarkt heeft bijna per definitie een negatief werkkapitaal. De klanten betalen direct terwijl de leveranciers vaak 90 dagen moeten wachten op de betaling. Dat trekt alles scheef maar wil nog niet zeggen dat elke supermarkt op omvallen staat. De andere kant op werkt het ook. Stel je hebt ongeveer nog evenveel tegoed als dat je nog moet betalen maar je voorraden zijn skyhigh. Dan is er sprake van een positief werkkapitaal maar is dat wel zo positief?

Om het effect bij het laatste voorbeeld wat te mitigeren is er binnen het werkkapitaal nog onderscheid te maken in het quick ratio en het current ratio. Heel kort gesteld bij het quick (snel in het Engels) wordt de voorraad gecorrigeerd. Die is sommige gevallen immers niet heel “quick” contant te maken en kan daardoor het geheel vertekenen.

Hoe kun je het werkkapitaal vergroten?

Nu je weet wat werkkapitaal is, kan je er ook naar gaan handelen. Als je jouw werkkapitaal wil verbeteren zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Je kan andere inkoop- en verkoopvoorwaarde bedingen. Immers als je zelf sneller betaald krijgt dan dat je betaalt zit het met het werkkapitaal wel snor. Dit krijg je echter alleen voor elkaar als je iets in de pap te brokkelen hebt bij afnemers en toeleveranciers. Met name retailers zijn er goed in dit spel.

Zie je ruzie maken in jouw bedrijfskolom niet zo zitten? Snappen wij. Wij houden ook niet van ruzie. Dan kan het voorkomen dat je soms wat krap zit in je werkkapitaal. Omdat je die ene kans om lucratief in te kopen niet kon laten schieten. Of omdat je toch maar hebt toegegeven aan een wat langere betaaltermijn bij die ene trouwe klant. Nog altijd geen man overboord. Verkoop gewoon een paar facturen aan Voldaan; je werkkapitaalpositie verandert daar misschien niet door, je cashpositie wel en uiteindelijk is het die cash die jouw bedrijf omhoog houdt!

Voldaan de oplossing voor bijna alles (althans wel de dingen waar we zelf over schrijven; waarom zouden we er anders over schrijven?).

Contact

Vragen over factuurovername?

Wij helpen je graag verder.

Contact

Menu

Klant worden Inloggen