Terug naar kennis overzicht

Solvabiliteit verbeteren? Het is makkelijker dan je denkt!

Heeft jouw bedrijf genoeg vet op de botten? Het is één van de meest gestelde vragen als je een zakelijke financiering aanvraagt. Een bank of financier wil namelijk eerst weten hoe gezond jouw bedrijf is, voordat ze gaan financieren. De solvabiliteit – verhouding tussen het eigen vermogen en het vreemd vermogen – geeft hier inzicht in. Maar hoe bereken je de solvabiliteit van jouw onderneming? En waarom is het zo belangrijk voor financiers? We leggen je het in begrijpelijke taal uit en geven je tips om jouw solvabiliteit gemakkelijk te verbeteren.

In deze blog

Wat is Solvabiliteit

De letterlijke betekenis van solvabiliteit is: de verhouding tussen het eigen vermogen (bezittingen) en het vreemd vermogen (schulden). De uitkomst geeft aan hoe afhankelijk jouw bedrijf is van anderen. En in welke maten jouw bedrijf aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen.

Het eigen vermogen is de optelsom van eerdere winsten en verliezen van je bedrijf. Het vreemd vermogen is het geld dat je bedrijf heeft geleend. Wanneer een bedrijf veel eigen vermogen heeft, loopt de bank minder risico. Oftewel jouw bedrijf kan wel tegen een stootje en heeft een goede solvabiliteit.

Waarom is solvabiliteit belangrijk?

Solvabiliteit is misschien saai, maar wel van belang voor jou als ondernemer. Door jouw solvabiliteit in de gaten te houden, behoud je meer grip op jouw onderneming. Voldoende eigen vermogen is namelijk belangrijk om als bedrijf gezond te groeien. Zo kun je bijtijds jouw eigen vermogen vergroten als dat nodig is. En een bijkomend voordeel van goede solvabiliteit is dat jij gemakkelijker aan financiering kan komen.

Hoe bereken ik mijn solvabiliteitsratio?

Voor het berekenen van jouw solvabiliteit heb je jaarcijfers nodig. Zoek op jouw jaarrekening naar “eigen vermogen” en “totaal vermogen”.

Bereken jouw solvabiliteit met de volgende formule:

(eigen vermogen/ totaal vermogen) x 100% = solvabiliteitsratio

Voorbeeld:
(€ 10.000,- / € 20.000,-) x 100% = 50%

In het bovenstaande voorbeeld is de solvabiliteitsratio 50%. Dit houdt in dat voor elke euro op de balans, 50 cent eigen vermogen is. Als een bank of financier jouw solvabiliteit berekent kunnen zij correcties uitvoeren. Hierdoor kan jouw solvabiliteit toch lager uitvallen dan verwacht.

Hoe kan ik mijn solvabiliteit verbeteren?

Er zijn verschillende manieren om jouw solvabiliteit te verbeteren. Je verhoogt de solvabiliteit door het vreemd vermogen te verlagen of je eigen vermogen te verhogen. Je kunt de volgende dingen doen:

1. Vergroot je winst

Meer winst betekent meer eigen vermogen. Kijk kritisch naar je in- en uitgaven, bespaar op vaste lasten zoals huur of abonnementen en kijk of je jouw prijzen kunt verhogen.

2. Verklein je werkkapitaal

Werkkapitaal is het kapitaal (geld) dat vast zit in je bedrijf, dit geld heb je nodig om dagelijkse financiële verplichtingen te betalen. Het geld zit bijvoorbeeld in uitstaande facturen, grote voorraad of materialen. Door deze balans posten te verlagen wordt de solvabiliteit hoger.

3. Debiteurenbeheer

Goed debiteurenbeheer helpt jou bij het op tijd krijgen van jouw geld. Hoe langer jouw facturen opstaan, hoe minder geld jij beschikbaar hebt om je leveranciers of personeel op tijd te betalen. Zodra jouw facturen snel worden betaald, daalt het vreemd vermogen. Overweeg bijvoorbeeld om debiteurenbeheer uit te besteden, voor een optimale cashflow.

4. Verkoop jouw factuur met factoring

Factoring is een hele snelle manier om jouw solvabiliteit te verhogen. Hoe? Verkoop jouw openstaande factuur aan Voldaan en beschik binnen 24 uur over je geld. Betaal hiermee je crediteuren en je balans wordt korter. Lees hier meer over factoring?

5. Voorraad optimaliseren

Probeer de juiste balans te vinden voor jouw voorraad. Hoe minder voorraad je hebt, hoe lager je balans totaal wordt.

Factoring helpt jouw solvabiliteit te verhogen binnen 24 uur!

Wij verkorten de betaaltermijn met 1 dag! Je hoeft dus geen 30 dagen, 60 dagen, 90 dagen of zelfs langer te wachten op de betaling. Dit verbetert direct jouw solvabiliteit.

Elke ZZP’er en MKB’er kan zich bij Voldaan voor factoring aanmelden. Jouw aanmelding verloopt bij ons snel en eenvoudig: meld je aan via de website of download onze app. Het aanmelden is geheel kosteloos en je zit nergens aan vast. Het contract is immers dagelijks opzegbaar.

Contact

Vragen over factuurovername?

Wij helpen je graag verder.

Contact

Menu

Klant worden Inloggen