Als ondernemer ken jij die momenten vast wel. Je wilt doorschakelen, maar financieel is er de ruimte even niet. Bijvoorbeeld omdat je net het vakantiegeld hebt overgemaakt, omdat je de omzetbelasting hebt moeten betalen óf omdat je voorraad hebt moeten inkopen. Niets om je voor te schamen, maar wel lastig. Zeker als je ambitieuze plannen hebt. De oplossing? Je werkkapitaal financieren! Zodat je meer financiële armslag hebt. Dat kan op allerlei manieren. Hieronder zetten we de belangrijkste vormen van werkkapitaalfinanciering voor je op een rijtje.
Werkkapitaal financieren via de bank
Als je als ondernemer extra financiële ruimte nodig hebt, denk je waarschijnlijk eerst aan de bank. Zij kunnen je bijvoorbeeld helpen middels een rekening-courantkrediet. Je mag tot een bepaald bedrag ‘rood staan’, en betaalt vervolgens rente over het verschuldigde bedrag. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden, allemaal met voor- en nadelen.
Factoring en werkkapitaal
Als je kiest voor factoring, heb je snel de beschikking over extra financiële middelen. Een bijkomend voordeel: je hoeft zelf niet achter je klanten aan voor je geld. Dat geeft je de tijd en ruimte om te doen waar je goed in bent: ondernemen. Factoring werkt als volgt: je stuurt een of meerdere facturen die nog niet betaald zijn naar een factoringbedrijf. Zij zorgen dat je snel beschikt over je geld. In ruil voor die dienstverlening betaal je een rentepercentage.
Over factoring via Voldaan
Hoe onze dienstverlening werkt? Je stuurt een of meerdere facturen naar Voldaan. Binnen 24 uur staat het geld op je rekening. Wij zorgen vervolgens dat de debiteur de rekening aan ons betaalt. Je betaalt een vooraf bepaald percentage aan ons. Je weet dus precies wat onze service jou kost, er komt nooit iets bij. Die eenvoud geeft rust. Zodat je weer verder kunt met wat je het liefste doet: ondernemen. Voldaan neemt het debiteurenbeheer en betalingsrisico over. Het grote voordeel -naast dat je snel meer financiële ruimte krijgt- is dat je bij Voldaan precies weet waar je aan toe bent.
Andere opties voor financiering werkkapitaal:
- Je haalt geld op bij ‘de crowd’: mensen die een (klein) bedrag in jouw onderneming willen investeren. Je geeft zelf aan hoeveel geld je met de crowdfunding wilt ophalen. Je kunt dit via een crowdfundingplatform doen. Dan geldt er vaak een minimumbedrag van 25.000 euro. Uiteraard betaal je de crowd voor hun bijdrage. Dat kan in de vorm van een vast rentepercentage, maar ook in de vorm van natura.
- Je spreekt leveringsvoorwaarden af met je leveranciers, bijvoorbeeld een langere betaaltermijn dan gebruikelijk.
- Kortlopende lening. Je kunt via verschillende partijen online een lening afsluiten voor korte periode, let hier erg goed op de kleine lettertjes en reviews!
- Met leasing financier je bedrijfsmiddelen, bijvoorbeeld auto’s of machines. Dat levert je niet meteen werkkapitaal op, maar het effect kan wel zijn dat je meer werkkapitaal in je bedrijf houdt.
Kosten werkkapitaalfinanciering
Sowieso zijn aan externe financiering altijd kosten verbonden, welke vorm je ook kiest. Let dus goed op de kleine lettertjes! Want wat je ziet is niet altijd wat je op de rekening krijgt!